SarjakuvalukuRUUTU 13v+ nuorille

Joensuun Seutukirjaston lanseeraama SarjakuvalukuRUUTU on myös blogissa! Seuraavaksi 7.12. Reijolan kirjastolla klo 17.30!

 

Mikä on sarjakuvalukuRUUTU?

 

 • Kahden viikon välein kokoontuva sarjakuvapiiri
 • Esittelyssä aina yksi sarjakuva, jonka löytää Reijolan kirjastolta sekä sarjakuvablogista http://kasvuraja.sarjakuvablogit.com/
 • Sen saa lainaan kirjastolta
 • Siitä voi tulla keskustelemaan itse RUUTUUN tai jättää kommentin blogiin
 • RUUDUSSA käsitellään esillä ollutta sarjakuvaa, vinkataan siihen liittyviä muita sarjakuvia ja esitellään seuraavan kerran sarjakuva
 • Itse RUUDUSSA tai blogissa voi myös kertoa omista mielisarjakuvistaan sekä sarjakuvan lukukokemuksistaan Yksi RUUTU kestää puolitoista tuntia.

 

Jos et pääse paikalle, niin hommaa tämä sarjakuva eteesi, lue se ja kommentoi sitä tänne blogiin!

7.5. klo 17.30 Reijolan kirjastolla:

 

Kaoru Mori, Emma

Jane Austenin kirjassa Emma nuori herrasnainen pyörittää lähipiirinsä ihmissuhteita miten haluaa. Tämä tarina parittamisesta ja rakkaudesta on jotain aivan muuta, Kaoru Morin Emma on toinen tarina! Morin Emmassa nuoren palvelijatar Emman ja varakkaan kauppiaan pojan Williamin rakkaustarina on hempeä, traaginen, nostalginen ja kaikkea siltä väliltä. Kuitenkaan romantiikka ei mene liian siirappiseksi, ja välissä on mausteena myös jännitystä.

Juoni keskittyy kuvaamaan luokkaerojen välisen rakkauden mahdottomuutta kirpeästi ja myös hellästi. Emma on erittäin kaunis ja palvelijaksi jopa kovin sivistynyt. Monet nuoret miehet niin aatelistaustaiset kun työläiset riiaavat Emmaa, mutta Emma ei heistä piittaa. William on kuitenkin toista maata, hän on Emman seurassa rennosti eikä yritä tehdä hienoa kuvaa itsestään. William on kuitenkin uusrikkaan kauppiassuvun vanhin poika ja Emma vain palvelija.

Tämä kymmenosainen manga ei rajoitu romantiikalla ilotteluun, vaan kuvaa myös karusti 1800-luvun viktoriaanisen Englannin oloja. Esimerkiksi palvelusväen ja herrasväen väliseen kuiluun kurkataan, eikä pohjaa ole nähtävissä. Luokkajaon lisäksi Mori kertoo ja piirtää kaunista ajan kuvaa. Piirrostyylin selkeys ja tarinan rauha erottavat Emmat tusinamangasta. Mikäli historiallinen TV-draama kolahtaa, niin Emma varmasti iskee kuin miljoona teekuppia!

 

 

Katsuhiro Otomo: Akira 1-5

Kansikuva

Ensimmäisen osan (vanha painos) kansikuva

”Ammattikoululaisia, yhteisöön sopeutumattomia, ei mitään millä täyttää elämänsä, Kaneda ja hänen ystävänsä seuraavat polkua pois ahdistavasta kaupungista… Paikkaan, joka huutaa yksinäisyyttä, paikkaan joka ennen pursusi elämää.”

 

Katsuhiro Otomon Akira on mangasarjakuvien klassikkoja ja uskomaton toimintajännäri. Tämä 13 osainen sarjakuvasarja seuraa kahden 15-vuotiaan pojan, Kanedan ja Tetsuon elämää ja valtavia muutoksia, joihin he eivät itse voi vaikuttaa. Otomo sijoittaa tarinansa vuoden 2030 Neo-Tokioon, joka on toipumassa vuonna 1992 räjähtäneestä uudentyyppisestä pommista. Pommi pisti Tokion keskustan maan tasalle ja aiheutti kolmannen maailmansodan. Neo-Tokio on ulkoisesti jälleenrakennettu, mutta päähenkilöiden elämä on karua ja kertoo toisenlaista tarinaa.

Kaneda on moottoripyöräjengin johtaja ja kaikkien ihailema kun taas Tetsuo tekee kaiken Kanedan perässä ja jää auttamatta jengin johtajan varjoon. Kaikki kuitenkin muuttuu kun Tetsuo joutuu outoon onnettomuuteen ja hänessä herää mystisiä voimia. Uusien voimiensa ansiosta hän ottaa valtaansa Kanedan jengin pahimman kilpailijan Klovnijengin, joka uuden johtajansa avulla nousee valta-asemaan.

Kun vielä armeija hautoo salaista projektia, joka vaarantaa miljoonien ihmisten hengen ja pistää koko ihmiskunnan kohtalon vaakalaudalle, on Neo-Tokio todella räjähdysaltis ympäristö. Ja kaiken tämän keskipisteeseen joutuvat Tetsuo ja Kaneda. He olivat lapsuudenystäviä, mutta kohtalo tekee heistä pahimmat viholliset. Tetsuon mystiset voimat johdattavat häntä kohti Akiraa, armeijan vaalimaa suurta salaisuutta ja vuoden 1992 pommin alkuperää…

 

 

ALLE 15-VUOTIAILLE LUKIJOILLE HUOMIO:

 

Tämä sarjakuva sisältää huomattavan määrän vakavia teemoja sekä nuorten että aikuisten maailmoista, ja nämä teemat tuodaan välillä esiin melko rajusti. Lisäksi sarjakuvassa kuvataan väkivaltaa melko brutaalisti. Kattushiro Otomon Akirassa väkivalta ei ole ihannoitavaa, vaan olosuhde, johon päähenkilöt joutuvat. Lue tätä sarjakuvaa siis harkiten ja ajatuksen kanssa.

 

Kommentteja!

2 kommenttia - “SarjakuvalukuRUUTU 13v+ nuorille”

 1. mcmikael Kirjoittaa:

  Katsuhiro Otomo: Akira 1-5

  Kysymyksiä pohdittavaksi sarjakuvalukuRUUTUUN 26.10. klo 17:

  1.Miksi sarjakuvan nuoret käyttäytyvät niin holtittomasti?
  2.Mikä ajaa Tetsuota vastustamaan Kanedaa?
  3.Miksi Tetsuo yrittää etsiä Akiraa? Mitä Tetsuo himoitsee?
  4.Mitä mieltä olet Armeijan salaisesta projektista ja mystisiä voimia omaavista lapsista, jotka on nimetty numeroiden mukaan?
  5.Mikä on tiedemiesten motivaatio salaisessa projektissa? Ja onko oikeutettua että tieteen nimissä vaarannetaan ihmishenkiä?
  6.Ketkä kolme ryhmää taistelevat vallasta Neo-Tokiossa? Mikä on tavallisen ihmisen asema tässä valtataistelussa?
  7.Millainen ihminen on: A) Tetsuo? B) Kaneda? C) Kay? D) Ruy? Ja C) Eversti?

  Voit halutessasi käyttää näitä kysymyksiä pohtiessasi tätä sarjakuvaa! Toiminnantäytteisiä lukuhetkiä!

 2. mcmikael Kirjoittaa:

  Moi! Joku mättää nyt päivittämisessä ja en saa tänne categoriessiin meidän seuraavaa sarjakuvaa, eli Jeff Smithin Luupäitä… Löytyy kuitenkin sivustoilta… siis tällä samalla nimellä… *yrittää saada tätä teknistä ongelmaa korjattua*

  Lukekaa ne Luupäät! Huippuja sarjakuvia! 🙂

Jätä vastaus