SarjakuvalukuRUUTU 13v+ nuorille

 

Joensuun Seutukirjaston lanseeraama SarjakuvalukuRUUTU on myös blogissa!

 

Mikä on sarjakuvalukuRUUTU?

 

  • Kahden viikon välein kokoontuva sarjakuvapiiri
  • Esittelyssä aina yksi sarjakuva, jonka löytää Reijolan kirjastolta sekä sarjakuvablogista http://kasvuraja.sarjakuvablogit.com/
  • Sen saa lainaan kirjastolta
  • Siitä voi tulla keskustelemaan itse RUUTUUN tai jättää kommentin blogiin
  • RUUDUSSA käsitellään esillä ollutta sarjakuvaa, vinkataan siihen liittyviä muita sarjakuvia ja esitellään seuraavan kerran sarjakuva
  • Itse RUUDUSSA tai blogissa voi myös kertoa omista mielisarjakuvistaan sekä sarjakuvalukukokemuksistaan
  • Toinen SarjakuvalukuRUUTU Reijolan kirjastolla keskiviikkona 9.11. klo 17.30. Yksi RUUTU kestää puolitoista tuntia.

 

Jos et pääse paikalle, niin hommaa tämä sarjakuva eteesi, lue se ja kommentoi sitä tänne blogiin!

 

Ke 7.12. SarjakuvaRUUTU Reijolan kirjastolla klo 17.30!

 

 

Kaoru Mori, Emma

Jane Austenin kirjassa Emma nuori herrasnainen pyörittää lähipiirinsä ihmissuhteita miten haluaa. Tämä tarina parittamisesta ja rakkaudesta on jotain aivan muuta, Kaoru Morin Emma on toinen tarina! Morin Emmassa nuoren palvelijatar Emman ja varakkaan kauppiaan pojan Williamin rakkaustarina on hempeä, traaginen, nostalginen ja kaikkea siltä väliltä. Kuitenkaan romantiikka ei mene liian siirappiseksi, ja välissä on mausteena myös jännitystä.

Juoni keskittyy kuvaamaan luokkaerojen välisen rakkauden mahdottomuutta kirpeästi ja myös hellästi. Emma on erittäin kaunis ja palvelijaksi jopa kovin sivistynyt. Monet nuoret miehet niin aatelistaustaiset kun työläiset riiaavat Emmaa, mutta Emma ei heistä piittaa. William on kuitenkin toista maata, hän on Emman seurassa rennosti eikä yritä tehdä hienoa kuvaa itsestään. William on kuitenkin uusrikkaan kauppiassuvun vanhin poika ja Emma vain palvelija.

Tämä kymmenosainen manga ei rajoitu romantiikalla ilotteluun, vaan kuvaa myös karusti 1800-luvun viktoriaanisen Englannin oloja. Esimerkiksi palvelusväen ja herrasväen väliseen kuiluun kurkataan, eikä pohjaa ole nähtävissä. Luokkajaon lisäksi Mori kertoo ja piirtää kaunista ajan kuvaa. Piirrostyylin selkeys ja tarinan rauha erottavat Emmat tusinamangasta. Mikäli historiallinen TV-draama kolahtaa, niin Emma varmasti iskee kuin miljoona teekuppia!

 

 

 

Tänään Reijolan kirjastolla klo 17.30 Mac Moose ja Jagge Migreenin tapaus

 

Kansikuva

Kansikuva

 

 

Ke 9.11. RUUDUN sarjakuva: Jeff Smith: Luupäät 1-4 (engl. Bone)

1. osan kansikuva

Luupäät Luumäeltä (sijaitsee Suomessa, Lappeenrannan naapurikunta). Serkukset Leppo, Auvo ja Tahvo Luupää ajetaan Luumäeltä Tahvon kierojen liiketoimien mentyä myttyyn (taas). He pakenevat raivostunutta väkijoukkoa kaksi viikkoa, kunnes saavat nämä eksytettyä autiomaahan. Ikävä kyllä Luupäät eksyvät autiomaahan itsekin. Ruoka on lopussa, vesi on lopussa ja jopa karttakin on loppunut kesken (ollaan siis Luupäitten tunteman alueen ulkopuolella): Onko Luupäitten taru nyt lopussa? Silloin Auvo löytää vanhan (ja hyvin oudon, ihan kuin lapsen piirtämän) kartan hiekasta. Kartta näyttää että tuntemattomien vuorien toisella puolella on tuntematon laakso. Olisiko se Luupäiden pelastus…?

Juuri silloin hämmästyttävä heinäsirkkaparvi (parvi on kyllä liian kesy sana, sanotaan vaikka sotajoukko) hautaa serkut alleen ja nämä ottavat jalat alleen ja paetessaan serkut eksyvät toisistaan… Leppo on yksin vuorien reunalla, vanha kartta kädessään. Hän lähtee vaeltamaan yksin kohti laaksoa ja pelastusta. Viimeisillä voimillaan Leppo saavuttaa laakson. Sitä ennen hän on TIETÄMÄTTÄÄN kohdannut suojelijansa suuren, punaisen lohikäärmeen ja vihollisensa vaaralliset, mutta typerää typerämmätkin rottaoliot. Laaksossa hän kohtaa Iiro ötökän (sellainen vihreä ja lehden muotoinen) ja tämän ISOveljen. Sekä Talven (Laakson Talvi on hyvin erikoinen) Ja Rouva Marsun pentuineen. Ja lopulta Venlan (se romanttinen juonne). Mutta missä ovat serkut Auvo ja Tahvo? Ja miten löytää kotiin Luumäkeen (vaikka vihaisen väkijoukon uhalla)?

Leppo Luupää on tämän sarjakuvan sankari. Hyvin iloinen, hieman naiivi, ärsyttävän romanttinen ja tiukan paikan tullen rohkea. Tahvo puolestaan on kiero sekä ahne ja hän on olemassa vain itseään varten. Ja Auvo sympaattinen tyhjäpää, joka tekee kaiken aina väärin päin. Tätä kolmikkoa ja Laakson muuta väkeä uhkaavat rottaoliot, joita johtaa hirviömäinen Pääjehu. Mutta Pääjehunkin yläpuolella on joku, paljon pahempi ja ilkeämpi voima, salaperäinen hahmo jota sanotaan Heinäsirkkojen Herraksi. Miksi Heinäsirkkojen Herra vainoaa erityisesti Tahvo Lupäätä ja millaiset sotajoukot ovat hyökkäämässä Laaksoon?

Jeff Smithin Luupäät on huumorifantasiaa parhaimmillaan. Hauskat hahmot, hulvattomat tilanteet ja terävä toiminta sulautuvat saumattomasti yhteen. Sarjakuva on erinomaisesti piirretty ja vielä erinomaisemmin käsikirjoitettu. Sekä tarina että piirrosjälki tuovat mieleen Ankka mestarin Carl Barksin, Lassin ja Leevin piirtäjän Bill Waterssonin ja Spirit sarjakuvan luoneen Will Eisnerin. Tapahtumapaikkana Laakso yhdistää fantasiakirjallisuuden ja satujen perinteitä, mutta sekoittaa siihen paljon muutakin. Vaikka huumori on jatkuvasti läsnä, on Luupäät myös syvällinen kasvutarina sekä suuri fantasiaseikkailu. Tämä yhdeksän osainen sarjakuvasaaga jakaantuu kolmeen trilogiaan: Ensimmäinen trilogia, Päivänseisaus ja Elonkorjuu.

Suosittelemme lukemaan loputkin osat, jos vain aika riittää!

 

Viime kerran sarjakuva: Katsuhiro Otomo: Akira 1-5

Kansikuva

Ensimmäisen osan (vanha painos) kansikuva

”Ammattikoululaisia, yhteisöön sopeutumattomia, ei mitään millä täyttää elämänsä, Kaneda ja hänen ystävänsä seuraavat polkua pois ahdistavasta kaupungista… Paikkaan, joka huutaa yksinäisyyttä, paikkaan joka ennen pursusi elämää.”

 

Katsuhiro Otomon Akira on mangasarjakuvien klassikkoja ja uskomaton toimintajännäri. Tämä 13 osainen sarjakuvasarja seuraa kahden 15-vuotiaan pojan, Kanedan ja Tetsuon elämää ja valtavia muutoksia, joihin he eivät itse voi vaikuttaa. Otomo sijoittaa tarinansa vuoden 2030 Neo-Tokioon, joka on toipumassa vuonna 1992 räjähtäneestä uudentyyppisestä pommista. Pommi pisti Tokion keskustan maan tasalle ja aiheutti kolmannen maailmansodan. Neo-Tokio on ulkoisesti jälleenrakennettu, mutta päähenkilöiden elämä on karua ja kertoo toisenlaista tarinaa.

Kaneda on moottoripyöräjengin johtaja ja kaikkien ihailema kun taas Tetsuo tekee kaiken Kanedan perässä ja jää auttamatta jengin johtajan varjoon. Kaikki kuitenkin muuttuu kun Tetsuo joutuu outoon onnettomuuteen ja hänessä herää mystisiä voimia. Uusien voimiensa ansiosta hän ottaa valtaansa Kanedan jengin pahimman kilpailijan Klovnijengin, joka uuden johtajansa avulla nousee valta-asemaan.

Kun vielä armeija hautoo salaista projektia, joka vaarantaa miljoonien ihmisten hengen ja pistää koko ihmiskunnan kohtalon vaakalaudalle, on Neo-Tokio todella räjähdysaltis ympäristö. Ja kaiken tämän keskipisteeseen joutuvat Tetsuo ja Kaneda. He olivat lapsuudenystäviä, mutta kohtalo tekee heistä pahimmat viholliset. Tetsuon mystiset voimat johdattavat häntä kohti Akiraa, armeijan vaalimaa suurta salaisuutta ja vuoden 1992 pommin alkuperää…

 

 

ALLE 15-VUOTIAILLE LUKIJOILLE HUOMIO:

 

Tämä sarjakuva sisältää huomattavan määrän vakavia teemoja sekä nuorten että aikuisten maailmoista, ja nämä teemat tuodaan välillä esiin melko rajusti. Lisäksi sarjakuvassa kuvataan väkivaltaa melko brutaalisti. Kattushiro Otomon Akirassa väkivalta ei ole ihannoitavaa, vaan olosuhde, johon päähenkilöt joutuvat. Lue tätä sarjakuvaa siis harkiten ja ajatuksen kanssa.

 

Voit jättää kommentteja vastaavaan artikkeliin!

http://kasvuraja.sarjakuvablogit.com/category/sarjakuvalukuruutu-13v-nuorille/